31 Aralık 2016 Cumartesi

Bahçeli’nin Sırrı, MHP ve Başkanlık…



Ülkenin kritik virajlarında Devlet Bahçeli’nin rolü inkar edilemez.

Erbakan’la yollarını ayıran, başını Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç gibi milli görüşçülerin çektiği AKP kurulmuş…

Ecevit’in Başbakanlığında DSP-ANAP-MHP Koalisyonu işbaşında.

Bahçeli, ortada koalisyonu bozacak bir tartışma yokken sol kolunu sallayarak: Hodri meydan, buyrun seçime, deyiverdi.

AKP büyük bir oy farkıyla iktidarda, 2 partili meclisin ikinci partisi CHP. MHP baraj altında.

Erdoğan seçime katılamadığı için Meclis dışında, Genel Başkan olarak yaptığı ABD ziyaretleri hız kazanıyor ve sonunda büyük bir özgüvenle açıklıyor: “BOP (BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ) Eş Başkanıyım.”

***

AKP’li yıllar, yılları kovalıyor.
2015 Haziran seçimlerinde, uzun yıllar sonra AKP tek başına iktidar olamıyor. Davutoğlu’nun Genel başkanlığındaki AKP bile ne yapacağını şaşırmışken, Bahçeli seçim gecesinin sıcaklığında sol kolunu sallayarak: Hodri meydan, buyrun seçime, deyiverdi.

MHP, bu kez meclis dışında kalmadı ama HDP’nin de gerisine düşerek 4. parti oldu.

***

Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan şahıs Başkanlığı dillendirmekten kaçınırken, Başbakan Davutoğlu Başkanlık tartışmasının rafa kalktığını açıklarken art arda 2 hamle oldu.

Ahmet Davutoğlu alındı yerine Binali Yıldırım atandı.

Yine herkesin şaşkın bakışları arasında Bahçeli sahne aldı. Sol kolunu sallayarak: Hodri meydan, buyrun seçime, demedi ama onun yerine: “Cumhurbaşkanı’nın fiili durumu kabul edilemez, o zaman Anayasa’yı fiili duruma uydurmamız gerek diyerek ve yine sol kolunu sallayarak: Hodri meydan, buyrun Başkanlık Anayasasını halka soralım, deyiverdi.

***
.
Herkes durup dururken bu konunun neden gündeme geldiğini anlamadı. Erdoğan’ın bile konuyu gündeme getirmediği bir koşulda ne oldu da konu aniden gündeme geldi?

Ne olmuş olabilir?
Başkanlık sisteminde MHP’nin devre dışı kalacağı, var olan parti içi tartışmalar sonunda MHP’nin tarihe gömülme riskinin çok fazla olduğunu Bahçeli’nin bilmediğini söylemek için saf olmak gerekir.

Bir AKP milletvekilinin gündeme getirdiği, fakat çok da prim yapmayan iddiası: “Bahçeli Başkan yardımcısı olacak.” konuya açıklık getirmekten, kamuoyunu ikna etmekten çok uzak.

Siyasi intihar sayılabilecek bu hamleyi Bahçeli bu kadar basit bir ikbal uğruna yapmaz.



MHP’yi bir hamlesiyle meclis dışı bıraktığı, bir hamlesiyle baş düşmanı HDP’nin gerisine hem de ciddi sayıda milletvekili açığı ile düşürmesi sonrası, şu anda da mevcut seçim sistemine göre baraj altına çektiği MHP’nin tarihindeki yerini bir başkan yardımcılığı için feda etmez.

Dün sohbet ettiğim önemli bir görevdeki MHP’li bir arkadaşım bu somut durum için iki olasılıktan bahsetti.

1) Büyük bir yolsuzluğunu yakalamış olabilirler ama hiç sanmıyorum, Sayın Bahçeli’nin bu konuda bir bagajının olması neredeyse mümkün değil.

2) Büyük bir açığı var, tehdidin boyutu o kadar yüksek ve önemli ki MHP’yi paramparça eden kişi olarak tarihe kazınacak olmayı bile göze alıyor.

Bu ikinci olasılık bana da çok mantıklı geldi.

Bilinmesini istemediği büyük tehdit ne olabilir?

MHP’yi tarihe gömen Genel Başkan olarak siyasi hayatını sonlandırmayı göze aldığı -varsa- bu büyük sır ne olabilir ki?

2 yorum:

  1. Bir söylem daha vardı onu atlamışsın Mustafa kardeş. Ajanlık durumu. Eğer birilerinin ajanıysa kimlerin ajanı olabilir? Eskiden ABD ajanı olduğu söyleniyordu. Eğer ABD başkanlık sistemini Türkiye için öngörüyorsa neden olmasın. Selamlarımla.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Söylentiyi biliyorum ama şimdilik söylenti durumunda. Ancak, gerçek bile olsa bu siyasi intihara yeterli değil gibime geliyor.

    YanıtlaSil